Keresők alapfunkciói

október 14, 2008

A keresők a felhasználók kérdéseire adnak választ úgy, hogy megmutatják, a webmesterek által előállított tartalmak közül melyek tartalmazzák a lehetséges válaszokat, előtérbe helyezve a minél jobb minőségű, minél teljesebb válaszokat nyújtó weblapokat.

Altémák

Keresők és felhasználók kommunikációja

október 14, 2008 · Sokszor egy egyszerű kérdést is félre lehet érteni, kiváltképp, ha hiányzik a szövegkörnyezet vagy további magyarázat. A keresőket ráadásul nem is kérdezhetjük az általunk megszokott nyelven, hanem csak kulcsszavak, keresőkifejezések segítségével. Ráadásul a mégoly egyértelmű kérdések esetén is gyakori probléma, hogy a sokféle potenciális válasz közül melyik lehet a leghasznosabb.

Információk összegyűjtése

október 14, 2008 · Ahhoz, hogy a lehető legtöbb kérdésre a lehető legteljesebb választ tudják adni a keresők, a weben fellelhető értékes tartalmak (vagyis válaszok) minél nagyobb hányadát fel kell térképezni, illetve a már rendelkezésre álló információkat naprakészen tartani.

Információk rangsorolása

október 14, 2008 · Az, hogy egy adott keresésre mely weblapok szolgáltatják a legjobb választ, a keresők manapság leginkább a weblapok és a rájuk hivatkozó külső linkek egyes külső jegyeinek, és azok időbeli változásainak elemzése alapján döntik el. Ezek a külső jegyek egyrészt az adott weblap témáját határolják be, másrészt pedig annak "fontosságát", értékét határozzák meg.