Válaszok sokfélesége

október 14, 2008

A felhasználók által feltett legtöbb kérdésre általában már több mint egy válasz érhető el a weben, ráadásul sokszor egy adott kérdésre több különböző érvényes válasz is adható, ezért a keresők számára az egyik legnehezebb feladat a több(féle) válasz rangsorolása aszerint, hogy vélhetőleg melyik a legteljesebb, leghelytállóbb közülük.

Mivel a keresők még nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával, hogy a különböző webmesterek által adott válaszokat érvényességük és teljességük szerint értékelhessék, ezért nem képesek a válaszokat azok értelmezése alapján osztályozni és rangsorolni.

Sok esetben még a tartalmak, tehát válaszok értelmezése sem lenne elég: A „melyik a legjobb” típusú kérdésekre a választ a keresők az adott szakterület átfogó ismerete nélkül így sem tudnák megadni, ezt csak egy, a témához értő ember tudná meghatározni, amire nyilvánvalóan nincs mód.

Mindezért közvetett módszerekre van szükségük ahhoz, hogy több-kevesebb hatékonysággal meg tudják állapítani, mely válaszok lehetnek a leghasznosabbak, és ennek alapján mely tartalmakat (válaszokat) érdemes elsőkként felajánlani a felhasználóknak.

A keresők tehát gyakran sem a pontos kérdést, sem pedig az adott kérdésre legmegfelelőbb választ nem tudják egyértelműen behatárolni. Ennek ellenére mégis sokszor meglepően helytálló választ adnak a felhasználók kérdéseire, rangsorolási algoritmusaik segítségével.