Információk rangsorolása

október 14, 2008

Az, hogy egy adott keresésre mely weblapok szolgáltatják a legjobb választ, a keresők manapság leginkább a weblapok és a rájuk hivatkozó külső linkek egyes külső jegyeinek, és azok időbeli változásainak elemzése alapján döntik el. Ezek a külső jegyek egyrészt az adott weblap témáját határolják be, másrészt pedig annak „fontosságát”, értékét határozzák meg.

Altémák

Weblap témája

október 14, 2008 · A weblapok tartalmának és a rájuk mutató belső és külső linkeken található szövegek elemzésével megállapítható, hogy a megadott keresőkifejezéssel feltett kérdésre vajon választ ad-e az adott weblap. A keresett kifejezés előfordulási helyeinek és gyakoriságágának vizsgálata pedig segíthet a weblap által szolgáltatott válasz relevanciájának megítélésében.

Weblap fontossága

október 14, 2008 · A különböző válaszok (tulajdonképpen a válaszadó weblapok) között felállítandó rangsort legegyszerűbben a választ tartalmazó webhelyek fontossága alapján lehet felállítani. Valószínű ugyanis, hogy egy elismert, minőségi oldalon található válasz értékesebb, mint amivel egy kevésbé jó reputációval rendelkező oldal szolgálhat.