Kereső-optimalizálás lépésről lépésre

november 16, 2004

Új weboldalak látogatottságának növelése időrendben:

Konkurenciaelemzés

Mielőtt bármibe is fognánk, keressünk rá a lehető legrészletesebben, hogy milyen, hasonló témájú oldalak találhatóak meg az interneten. Nemcsak szigorúan a hasonló témával foglalkozó webhelyeket kell ideérteni, hanem a számunkra fontos Kulcsszavakat tartalmazó, a Találati rangsorban szomszédos egyes weblapokat. Az hasonló témájú webhelyek felderítéséhez kíváló eszközök a Tematikus katalógusok, a hasonló témáról írt cikkek, egyes weblapok feltérképezéséhez pedig a szabadszavas Szabadszavas keresők.

A Konkurencia feltérképezése elsősorban abból a szempontból hasznos, hogy eldöntsük, milyen témákkal kapcsolatban van esélyünk labdába rúgni, milyen témák azok, ahol nem kell emberfeletti erőfeszítések árán megküzdeni minden egyes látogatóért a mi lehetőségeinket messze meghaladó erőforrásokkal rendelkező oldalak ellenében: Mindig lesz olyan speciális szegmens, ahol kiaknázatlan lehetőségek rejlenek (Véletlen sok látogató hatás). Másodsorban ötleteket kaphatunk az oldal kialakításával, szolgáltatásaival kapcsolatban, illetve az optimalizálandó Kulcsszavak kiválasztása tekintetében.

Kulcsszavak

A keresőoptimalizálás minden fázisában gondolnunk kell arra, hogy végsősoron a keresők felől jövő forgalmat a Kulcsszavak fogják generálni. Az oldalakat tudatosan kell megírni úgy, hogy lehetőleg a lehető legtöbb lehetséges kulcsszót tartalmazza. Némi működési tapasztalat után tudni lehet, hogy milyen kulcsszavakra keresve találnak ránk, a minket meghivatkozó oldalak milyen Linkre rakott kulcsszavakat használtak az oldal meghivatkozásánál, illetve hogy a hivatkozó és a hozzánk hasonló oldalakon milyen kulcsszavak találhatóak: ez alapján lehet tovább módosítani a használt kulcsszavakat és elhelyezésüket.

Domainnév

A Domainnév kitalálásán érdemes elidőzni, jól átgondolni. Egyrészt a könnyen megjegyezhető domainnevek fontosak az offline Külső hivatkozások szempontjából, másrészt a domainnévben szereplõ kulcsszavak sokat nyomnak a latba, emellett ha nem raknak más szöveget az oldalunkra mutató linkre, csak a címet, akkor a domainnévben szereplő kulcsszavak a Linkre rakott kulcsszavak szerepét fogják betölteni. Érdemes még szem előtt tartani, hogy a domainnév megváltoztatása az Elérési útvonal megváltozása miatt sok problémát okozhat a későbbiekben.

Értékes tartalom vagy szolgáltatás

Az oldal céljának, célközönségének meghatározása után eldöntendő, hogy mi legyen az a Hozzáadott érték, mellyel hosszútávon látogatókat vonzhatunk. Ha egy oldal önmagában értékes, akkor számíthatunk rá, hogy az aktív keresõoptimalizálás idõszaka után magától is nõni fog mind a látogatók, mind a Külső hivatkozások száma, ahogy egyre többen hivatkozzzák meg oldalaikról az általunk előállított értéket.

Tartalomkezelő rendszer (TKR)

Ha a számtalan előre megírt Tartalomkezelő rendszer (Content Management System, CMS) valamelyikének felhasználásával, testreszabásával írjuk meg oldalunkat, akkor a webhely működésének technikai részletei helyett az Értékes tartalom létrehozására koncentrálhatunk, illetve élhetünk a dinamikus tárhelyek által nyújtott előnyökkel. Kisebb oldalak esetén -melyek nem nagyon fognak változni- azonban a statikus weboldalak is jó megoldást jelenthetnek.

Tárhelyek

A Tárhely kiválasztása‘t elsősorban a választott tartalomkezelő rendszer, vagy az általunk használni kívánt szkriptnyelv befolyásolja. A választott hoszting környezetet szolgáltató cégek közül az olyan kiegészítő szolgáltatások minősége alapján választhatunk, mint pl. a rendelkezésre álló Látogatottsági statisztika vagy hogy lehet-e Aldomain-eket használni. További kérdés, hogy megfelenek-e esetleg céljainknak az ingyenes tárhelyek által nyújtott szolgáltatások.

Regisztrálás

A Keresőoldalakra regisztrálás legyen az első, miután már működik a domainnév és elhelyeztünk valami teljesen egyszerű lapot tárhelyünkön.

Az oldalak megírása

A Webhely-optimalizálás során technikai paramétereket a keresőszolgáltatások speciális követelményei szerint kell beállítani.

  • Ha Tartalomkezelő rendszer segítségével írjuk oldalunkat, akkor csak a [Webhely Struktúrálása] és az oldalak címének (TITLE) és leírásának (Description Meta tagok) megfelelő megadása, a Kulcsszavak kiválasztása és elhelyezése az a feladat, ahol a kereső-optimalizálás szempontjait szem előtt kell/lehet tartani. A későbbiekben azonban a jobb eredmények eléréséhez szükség lehet a tartalom-kezelő testreszabására is.
  • Ha kézzel írjuk meg az oldalt, akkor érdemes elkerülni a Problémás technológiák használatát, és törekedni arra, hogy oldalunk a Webes szabványok szerint írjuk.

Linknépszerűség növelése

A Külső hivatkozások létrehozása érdekében – ha már lekerült az oldalról az „építés alatt” tábla – érdemes a Katalógusokba regisztrálással foglalkozni, továbbá a Linknépszerűség növelése‘nek egyéb módszereivel is élni: a hasonló témájú oldalakról mutató linkek számának növelése érdekében kérjük meg az első lépésben már feltérképezett oldalakat (melyek nem feltétlenül számítanak Konkurencia‘nak) és minden más, a témához kapcsolódó oldal üzemeltetőit, hogy helyezzenek el oldalaikon ránk mutató hivatkozásokat, illetve adjuk hozzá az oldalunkra mutató linkeket olyan oldalakon ahol pedig hozzászólások, szerkesztések formájában magunk is hozzáadhatunk tartalmat ([Fórum]ok, Wikik, Weblogok, Közösségi linkoldalak, stb.).

Frissítés

A friss tartalom segíti a weboldal megfelelő pozicionálását, a régóta változatlan tartalmú oldalak hajlamosak hátrébb csúszni a találati listákban. Arra kell törekedni, hogy a Keresőrobotok látogatásai között változzék az oldal valamelyest. Ez akár történhet a tartalom bővítése, aktualizálása révén, de akár a látogatói hozzászólások vagy dinamikusan változó, automatikusan generált tartalom segítségével.

Nyomonkövetés

Az oldal elkészültével korántsem értek véget a kereső-optimizátor feladatai, sőt a legszebb feladatok csak ekkor követkenek: A Látogatottsági statisztika rendszeres nyomonkövetése, Külső hivatkozások számának növelése, a keresőoldalak Találati rangsorai változásainak figyelése, a Keresők segítségével történő nyomonkövetés, majd a kapott eredmények alapján az oldal módosítása, az elvégzett munka értékelése, finomítása. A Véletlen sok látogató hatás miatt nehezen jósolható meg, hogy mennyire lesz sikeres a kereső-optimalizálás, ezért szükséges a folyamatos odafigyelés. Így fel tudjuk mérni, mely témák lettek váratlanul sikeresek, és bővíthetjük az oldal tartalmát ezekben az irányokban. Ne essünk túlzásokba, és próbáljuk máshol még nem fellelhetõ tartalommal feltölteni az oldalt. Némi idő elteltével kiderül, hogy milyen kulcsszavakkal kapcsolatban szükséges erősíteni, milyen kulcsszavakat kell használni az Oldal kulcsfontosságú részeiben. El kell dönteni, hogy a sikeres kulcsszavak irányába mozdulunk -mégha gyakran emiatt az eredeti céljainkkal nem is teljesen egyező irányt kellene venni-, vagy az általunk kitűzött irányt tartva a kevésbé sikeres kulcsszavakat erőltetjük.

Ám ha el is marad az oldal további fejlsztése, biztosak lehetünk benne, ha jó munkát végeztünk, akkor az elkövetkezendő fél-egy évben megfigyelhető lesz ahogy az oldal „beágyazódik” a web szövetébe, és folyamatosan növekvõ számú látogatót vonz: Statisztikailag minél több a látogatónk, annál többen fogják meglinkelni az oldalt, és minél többen hivakoznak az oldalra, annál több látogatónk fog érkezni a keresők felől, és így tovább…

A „Kereső-optimalizálás lépésről lépésre” című bejegyzést 2004. 11. 16. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2012. 03. 15., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások