MSN Search iránymutatásai

szeptember 21, 2005

Súgó webhelytulajdonosok számára

Jelen oldal a http://search.msn.com/docs/siteowner.aspx?t=SEARCH_WEBMASTER_REF_GuidelinesforOptimizingSite.htm&FORM=WGDD címen található angol nyelvű súgóoldal fordítása a 2005. szeptemberi állapot alapján, és kizárólag az angolul nem értő felhasználók tájékoztatását szolgálja. A webni.innen.hu webhely semmilyen kapcsolatban nem áll az MSN Search-csel, az itt olvasható fordítás nem tekinthető hivatalosnak, továbbá a szövegben található linkek nem részei az eredeti verziónak.

2006. november Bár az MSN keresőt azóta már átnevezték Live keresőre, azért a fenti cím továbbra is MSN Search és hasonló kifejezéseket említ.

Irányelvek a sikeres beindekszelés érdekében

Következzék néhány jótanács, mely segíthet az MSNBot-nak és más Keresőrobotoknak, hogy hatékonyan dolgozzák fel és rangsorolják oldalad. Megemlítünk még továbbá néhány olyan technikát, melyek használatát az MSN kereső nem javasolja.

Technikai ajánlások

 • Csak jól formázott HTML kódot használj oldaladon. Győződj meg róla, hogy az összes tag be lett zárva, és a hiperlinkek megfelelően működnek. Ha törött linkek találhatóak az oldaladon, akkkor elképzelhető, hogy az MSNBot nem lesz képes hatékonyan feldolgozni az oldalt és az emberek sem fogják tudni elérni webhelyed összes oldalát.
 • Ha megváltoztatod egy weblap címét, akkor állítsd be úgy az eredeti címet, hogy az embereket az új oldalra vezesse, és közöld velük, hogy a címváltozás átmeneti vagy végleges-e.
 • Győződj meg róla, hogy az MSNBot számára engedélyezett a weboldal Felgöngyölítése, és az MSNBot nincsen rajta a tiltólistán, mely megtiltja a webhely feldolgozását.
 • Használd a robots.txt fájlt vagy a Meta tagokat weboldalad MSNBot és más Keresőrobotok általi feldolgozásának szabályozására.
 • Legyenek egyszerűek és állandóak/statikusak URL-jeid. Bonyolult vagy gyakran változó URL kezelése nehezebb. Például a www.pelda.hu/enoldalam címen található weboldal bejárása sokkal könnyebb az MSNBot-nak, és az ilyen címeket sokkal könnyebb begépelni az embereknek, mint egy hosszú, sok kiterjesztéssel rendelkező Elérési útvonalat. Továbbá egy olyan URL, ami nem változik, sokkal egyszerűbben megjegyezhető az emberek számára, és emiatt nagyobb valószínűséggel linkelhetik is meg más webhelyekről az oldalt.

Tartalmi ajánlások

A legjobb módja annak, hogy az embereket az oldaladra vonzzad – és vissza is látogassanak a későbbiekben – az, ha weboldalad olyan Értékes tartalommal töltöd fel, mely megfelelő módon célozza meg az érdeklődő látogatókat.

 • Az oldalon látható szövegbe helyezz el olyan szavakat, melyeket nagy valószínűséggel választanának Kereső-kifejezésként a felhasználók, hogy megtalálják weblapodon a kérdéses információt.
 • Tartsd ésszerű keretek között az összes weblap méretét. Oldalanként egy témát javaslunk. A HTML oldala képek nélkül számítva ne haladja meg a 150 kilobájtot.
 • Győződj meg róla, hogy minden weblap elérhető legalább egy állandó/statikus szöveges link segítségével.
 • Azt a szöveges információt, melyet szeretnél, hogy a keresők feldolgozzanak, ne képek segítségével jelentsd meg. Például ha céged nevét vagy címét szeretnéd, ha feldolgoznák a keresők, akkor győződj meg róla, hogy a cég logóján kívül máshol is megjelenjen az oldalon.
 • Hozz létre Oldaltérképet. Segítségével az MSNBot könnyen megtalálhatja az összes weblapot. Menükbe, lista dobozokba és hasonló elemekbe beágyazott linkek másképp nem érhetőek el a Keresőrobotok számára ( OldalGazda megjegyzése: itt valószínűleg pl. a JavaScript menükre és társaira gondoltak), csak ha oldaltérképeden is megjelennek.
 • Maradjon az oldal hierarchiája a lehetőségekhez képest egyszerű. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy maximum három klikkelésből a webhely összes oldala a Nyitólapról elérhető legyen.

Elemek és technikák, melyek használatát az MSN Search nem javasolja

A következő elemek és technikák a kereső-adatbázis nem megfelelő felhasználásának minősülnek. Ezen technikák és elemek felhasználása hatással lehet a webhely MSN Search általi Rangsorolására, és az oldal eltávolítását eredményezheti az MSN kereső találati listáiról.

 • Oldalak feltöltése irreleváns szavakkal az oldal Kulcsszósűrűségének növelésének szándéka miatt. Ide értendő az olyan ALT tagok kitömése, melyeket a felhasználók nagy valószínűséggel nem látnak.
 • Rejtett szövegek és linkek használata. Csak a felhasználók számára látható szöveget és hivatkozásokat használj.
 • Olyan technikák használata, melyek mesterségesen megnövelik az oldaladra mutató linkek számát, mint például a Linkfarmok

Jelen oldal a http://search.msn.com/docs/siteowner.aspx?t=SEARCH_WEBMASTER_REF_GuidelinesforOptimizingSite.htm&FORM=WGDD címen található angol nyelvű súgóoldal fordítása a 2005. szeptemberi állapot alapján, és kizárólag az angolul nem értő felhasználók tájékoztatását szolgálja. A webni.innen.hu webhely semmilyen kapcsolatban nem áll az MSN Search-csel, az itt olvasható fordítás nem tekinthető hivatalosnak, továbbá a szövegben található linkek nem részei az eredeti verziónak.

A „MSN Search iránymutatásai” című bejegyzést 2005. 09. 21. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 11. 13., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások