Kulcsszótávolság

április 20, 2005

A pontosan egyező kifejezések fontossága

Régebben az olyan oldalakat is kilistázták a Szabadszavas keresők, melyek csak a keresett Kulcsszavak egy részét tartalmazták. Manapság jóval kevesebb az esély arra, hogy rátaláljanak az oldalra akkor, ha a használt Kereső-kifejezés nem pontosan ugyanabban a sorrendben és formában szerepel, mert a keresőoldalak nagy fontosságot tulajdonítanak annak is, hogy a beírt kulcsszavak az oldal egyes elemeiben (Szövegtörzs, TITLE, stb.) milyen távolságra találhatóak egymástól.

Kulcsszótávolság minimalizálása

A természetes fogalmazás esetén gyakran kerülnek kötőszavak, töltelékszavak a fontos kulcsszavak közé, ami az optimalizálás szempontjából hátrányos. A mondatokat, címeket ezért úgy kell megfogalmazni, hogy a lehetőleg a fontos kulcsszavak között nulla legyen a távolság, (például „az origo által működtetett vizsla kereső” helyett „az origo vizsla kereső”)

A szavakat többféle sorrendben is el lehet helyezni a szövegben. Ez is alapvető befolyással bír arra, hogy az oldal milyen kifejezésre hanyadikként fog megjelenni a találatok között. Érdemes ezért az összetett kifejezéseket többféle sorrendben is használni. Olykor előfordul, hogy egy gyakran keresett Kereső-kifejezés szórendje más, mint ahogy azt a természetes fogalmazás megkívánná: ezesetben megfontolandó a fordított szórendű kifejezés pl. az ALT tagban, az Elérési útvonalban, illetve description Meta Tagokban történő elhelyezése.

Kerüljük a töbszörös jelzők használatát: például „a belföldi tudakozó mellett létezik még külföldi és különleges tudakozó is” helyett „a belföldi tudakozó mellett létezik még külföldi tudakozó és különleges tudakozó is.”

A „Kulcsszótávolság” című bejegyzést 2005. 04. 20. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások