Sose töröljünk tartalmat

július 22, 2005

Weblapok törlése helyett

A weboldalak egy része folyamatosan fejlődik, változik, másrészük pedig elkészülte után már nemigen módosul, ami sokszor azt eredményezi, hogy tartalma egy idő után elavul. Ekkor a legkézenfekvőbbnek tűnik az adott oldal eltávolítása, azonban ha módunkban áll (az információ jellege lehetővé teszi), akkor soha se töröljünk tartalmat! Ne változtassuk meg az oldal Elérési útvonalát, biztosítsuk a kapcsolatot az oldal többi részével (hogy a Keresőrobotok továbbra is [Felgöngyölít]hessék). Úgy helyezzük el a régi oldalakat, hogy az emberi látogatóink csak akkor találjanak rá, ha valóban a régebbi, elavult verziót keresik. Jelezzük továbbá az oldalon valamiképpen, hogy a tartalom már elavult, és hol található esetleg a frissebb verzió.

Mire jó az elavult tartalom?

Egyrészt pusztán létezésével növeli webhelyünk PageRank értékét („egy oldal egyenlő egy szavazat”), másrészt a Kulcsszavak olyan kombinációját tartalmazhatja, amit az új oldalak nem, vagy nem olyan formában, helyzetben, stb., ezáltal plusz esélyt adva arra, hogy olyan látogatók találjanak ránk a Találati rangsorokon keresztül, akik egyébként soha nem találtak volna ránk. Harmadrészt ha meghivatkozták Mélylinkeléssel a már elavultnak tartott oldalt, akkor ezáltal biztosítani lehet az olvasók eljutását az új tartalomhoz (hiszen nem egy 404 Not found oldal jelenik meg) illetve nem vesznek el az adott lapra közvetlenül mutató Külső hivatkozások pozitív hatásai sem.

Példák

OldalGazda: Bár jelen webhely lapjainak nagy része folyamatosan, több lépésben fejlődik illetve rendszeresen aktualizálódik, természeténél fogva mégis akad néhány cikk, mely már elavultnak számít. Ezek a Lejárt szavatosságú tartalom című fejezetben gyűlnek, továbbá a webhely egészének régebbi változatai a http://webni-archiv.innen.hu cím alatt tekinthetőek meg.

A „Sose töröljünk tartalmat” című bejegyzést 2005. 07. 22. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 06. 27., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Részben egyetértek

2008. 06. 27. 06:17 · Névtelen hozzászóló →

Ennél az oldalnál, meg a keressünk pénzt AdSense, vagy affi programoknál meghagyok mindent, persze.

De vannak olyan esetek, amikor az elavult tartalom akár megtévesztő is lehet (pl. változott egy jogszabály azóta, vagy hirdetési oldalon a termék elkelt, változtak a feltételek, stb.)

Véleményem szerint, a sose töröljünk tartalmat nem egy mindenre kiterjedő igazság.