Látogatók és webmesterek összekötése

október 14, 2008

A keresők maguk nem állítanak elő webes tartalmat, pusztán a mások által feltett információkat gyűjtik és rendszerezik. A kijelzett találok a legtöbbször nem saját oldalaikra, hanem más webmesterek oldalaira linkelnek, ezáltal gyakorlatilag nem tesznek mást, minthogy látogatottságot közvetítenek a webmesterek oldalaira.

Látogatók szempontjai

A keresők felhasználói számára elsősorban az a fontos, hogy megtalálják a keresett információkat; pontos, megbízható választ kapjanak a kulcsszavak segítségével feltett kérdésekre. A felhasználók számára gyakorlatilag sok esetben teljesen lényegtelen, hogy melyik weboldal is szolgáltatja a válaszokat, az információt.

Keresőoldalak szempontjai

A keresőknek nincs túl sok közvetlen befolyásuk arra, hogy miről, mekkora terjedelemben, mit írnak a webmesterek, ezért pusztán egyetlen eszközük van arra, hogy a feltett kérdésekre a legjobb válaszokat nyújtsák: az általuk nyilvántartott válaszok közötti szelektálás, rangsorolás, ami által nagy valószínűséggel a legjobb válaszok fognak első helyen a látogatók szeme elé kerülni.

Webmesterek szempontjai

A webmesterek szemszögéből a keresők legfontosabb funkciója, hogy látogatókat közvetítenek oldalaikra. Megmutatják tartalmaikat azok számára is, akiknek korábban tudomása sem volt weboldaluk létezéséről; gyakorlatilag biztosítják weboldalaik láthatóságát a weben.

Kölcsönös egymásrautaltság

A szabadszavas keresők mivel önmaguk nem állítanak elő tartalmat, ezért rá vannak utalva a webmesterekre, ugyanis egy adott kérdésre csak akkor tudnak hasznos, kielégítő választ adni, ha arról már olvasható az interneten értékes, kellő mélységű információ. A webmesterek által előállított tartalmak nélkül tehát haszontalan lenne szolgáltatásuk.

Mindez fordítva is igaz: mivel a webes forgalom tetemes hányadát teszik ki a népszerű keresőoldalak közvetítésével érkező látogatók, ezért a webmesterek sem hanyagolhatják el ezt a látogatottságforrást. Mivel a keresők felhasználóinak döntő többsége a keresés lényegéből fakadóan elhagyja a keresőoldalt, mivel meglátogatja a találatként kijelzett weboldalakat, ezért a keresők kiemelkedő látogatottságuk túlnyomó részét továbbítják a webmesterek felé.

A keresők azonban nem véletlenszerűen irányítják a különböző webmesterek oldalaira a rajtuk áthaladó látogatottságot, hanem elsősorban azokat a weboldalakat preferálják, melyek a felhasználók által kulcsszavak segítségével feltett kérdésekre a legjobb válaszokat adják. Értelemszerűen a gyakrabban feltett kérdésekre jó válaszokat adó webmesterek sokkal több látogatóhoz jutnak a keresőoldalak révén.

Kialakult tehát egy kölcsönös előnyökkel kecsegtető együttműködési lehetőség a keresők és a webmesterek között.