Válaszok megjelenítése

október 14, 2008

Ergonómiai vizsgálatok szerint az emberi agy egyszerre kb. 5-6 elemű listákat tud gyorsan áttekinteni. Az ennél több elemből álló gyűjtemények esetén már jóval nehézkesebb eligazodni bármilyen listában, majd a lista bizonyos méretűvé hízása esetén ez már fizikailag lehetetlenné válik, ezért szükség van egy módszerre, mely segítségével millió weblap esetén is egyszerre mindig csak rövidebb listákból kell választani.

Egyszerű lista

Képzeljük el, hogy csak pár tucat weboldalunk van. Ebben az esetben elég lenne egyetlen központi webhely, mely felsorolná az összes weboldalt, a felhasználók pedig relatív könnyen rátalálhatnának az őket érdeklő információra.

Kategorizált elemek

Ha azonban már ennél nagyságrendileg több honlapunk van, és szeretnénk a honlapok között eligazodást kezelhető méretű listák segítségével megoldani, akkor nem tehetünk mást, minthogy kisebb csoportokba, kategóriákba osztva jelenítjük meg a webhelyeket, ha pedig ezekből a kategóriákból is túl sok lenne, akkor tovább csoportosíthatjuk a meglévő kategóriákat, egy újabb hierarchikus szintet hozva létre. Ezáltal egyszerre mindig csak pár listaelem (kategória vagy weboldal) közül kellene válasszunk, ami könnyebbé, gyorsabbá tenné a navigációt. Belátható, hogy a különböző csoportok egymásba ágyazása nem folyhat a végtelenségig, mert ebben az esetben túl sokat kellene bolyongani a felhasználónak egy olyan hierarchikus struktúrában, melynek ráadásul már a felépítése sem egyértelmű mindenkinek, hiszen legtöbb téma nézőponttól függően több kategóriába is besorolható. Mindezért napjaink óriási számú weboldalait gyakorlatilag képtelenség lenne ilyen módszerekkel rendszerezni.

Egyedi csoportosítás  

A szabadszavas keresők a fentiektől eltérő logikával működnek: itt nem a tematikus csoportokat létrehozó szerkesztők határozzák meg, hogy egyáltalán milyen témákkal kapcsolatban találhatunk weboldalakat, hanem a megadott kulcsszavak segítségével a felhasználók maguk határozhatják meg a tematikus csoportokat, ezáltal gyakorlatilag végtelenné téve a weben található információ csoportosításának lehetőségeit, s egyszersmind a módszerrel rendszerezhető weboldalak mennyiségét. 

Rangsorolás

Mivel a legtöbb témával kapcsolatban általában 5-6 oldalnál nagyságrendileg több találatot sorolnak fel a keresők, ezért hiába adják a keresők a weboldalak tematikus csoportosításának lehetőségét a felhasználók kezébe, ezzel még nem oldották meg teljesen az információ rendszerezésének problémáját. Ennek érdekében vezették be a tematikus csoportba illő weboldalak relevancia szerint történő rangsorolását. A rangsorolás segítségével ugyanis a lista élére kerülnek a felhasználók által keresett témával kapcsolatban legautentikusabb, leghasznosabb információk, ezáltal statisztikailag igen kicsi lesz az esélye annak, hogy a felhasználóknak 5-6 elemnél több között kelljen választania, hiszen gyakran már az első találat tartalmazza a keresett információt.