Google Inc.

november 16, 2005

Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. anyacége

http://www.google.co.hu/intl/hu/about.html

A Google Inc. a Google kereső és sok egyéb, az általa kifejlesztett keresőtechnológiához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó szolgáltatás fejlesztője, mely bevételeit elsősorban reklámprogramjai révén szerzi (lásd: AdWords, AdSense). Leányvállalata a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.

Google Inc. története dióhéjban

Kezdetben volt az altavista.digital.com, meg a yahoo.com, illetve még sok vetélytársuk, mint például a lycos, az excite, majd később a northernlight. Akkoriban az volt a jellemző, hogy ha az ember valamit nagyon keresett, akkor végignézett több keresőt is, mert ugyanarra a keresőszóra más és más találatokat kapott, de általában egyikkel sem talált nagyságrendekkel több oldalt. Mindegyiknek volt egy-egy jó tulajdonsága, amivel kicsit másféle találati halmazt lehetett elérni. Aztán divatba jött, hogy a kereső funkció mellett ugyanarról az oldalról még egy rakás egyéb szolgáltatást is közvetlenül el lehessen érni. Egyre nagyobb, egyre bonyolultabb oldalakat kellett megnyitni egy szimpla kereséshez. Ekkoriban született meg a portál fogalma: Új webalkalmazásokat fejlesztettek, (mint pl. a yahoo mail), illetve meglévőket vásároltak össze, (pl. a geocities ingyenes honlapfarm.) A szolgáltatások mellé, köré egyre nagyobb, egyre több és egyre rikítóbb reklámot társítottak. Ez az általános tendencia Magyarországon is megfigyelhető volt: pl. ahogy az origo.hu-ba integrálták az altavizslát, majd megvették a c3-tól a freemail szolgáltatást hozzá. Mindezt elsősorban az hajtotta, a sokrétű szolgáltatások révén minél több látogatót vonzzanak, ezért minél drágábban értékesíthessék a klasszikus reklámfelületeket.

Mindeközben a keresőmotorok fejlesztésére kevesebb energiát fordítottak. Ekkor jelent meg egy iszonyatosan egyszerű oldal, reklám nélkül, minimális opciókkal, de nagyon kellemes felhasználói felülettel: A google fejlesztői szemben haladtak a trendekkel, hatalmas energiákat fordítottak a rendszer fejlesztésére, rövidtávú megtérülés, reklámbevételek nélkül. Használata egyszerű volt, de mindemellett nagyon hatékony, ezért egyre több és több felhasználó tette meg kezdőoldalának. Egyre kevesebb könyvjelzőt teszünk el, mert elég csak egy névre emlékezni, vagy egy kifejezésre, és biztos, hogy hamar megtaláljuk a Google keresővel. Mindebben nagy szerepe volt a két alapító Sergey Brin és Larry Page által kidolgozott technológiának, melyet PageRank-nak neveztek el. Köszönhetően a technológiai újításoknak, és az újszerű üzleti szemléletüknek, mára eljutottunk oda, hogy a Google a keresők piacának túlnyomó hányadát uralja. Közben megjelentek a reklámok, de nem a hagyományos animált bannerek és idegesítő popup ablakok formájában, hanem a találati lista mellett (majd előtt) diszkréten megjelenő szponzorált linkek formájában, az AdWords szolgáltatás keretében. Megszületett egy kvázi monopólium.

Managság a Yahoo! kereső tűnik a legerősebb ellenfélnek, némileg a Google-t utánozva, de feljövőben a Microsoft MSN kereső szolgáltatása is. Míg a túltelített portálok visszatértek az egyszerű, minimalista keresőfelülethez (Szépen példázza ezt az Origo vizslájának megújítása: vizsla24.hu), addig a Google folyamatosan bővíti szolgáltatásait, mely tartalmában egyre inkább hasonlít a portál-bizniszben utazó ellenfelekéhez, megvalósításában azonban igencsak eltérő: (lásd: Gmail), a cég emellett mindvégig kitartott az egyszerű keresőoldal koncepciója mellett.

A Google Inc. szolgáltatásai és akvizíciói

http://www.seobythesea.com/?p=64

A Google Inc. által megvásárolt cégek listája, tevékenységeiknek, szabadalmaiknak vázlatos bemutatásával.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_services_and_tools

A Google Inc. szolgáltatásainak listája, a szolgáltatások rövid leírásával. Az oldalról el lehet jutni a szócikk magyar változatához, ami azonban vélhetőleg kevésbé naprakész.

Google a startlap.hu-n

http://google.lap.hu/

Linkgyűjtemény mindenről, ami a Google Inc.-cel kapcsolatos.

Google kritika

Az alábbi oldalak szerkesztőinek nézőpontja segítség lehet a Google működésének, indítékainak jobb kiismerésében, kiegyensúlyozottabb értékelésében. Mivel sajátos, egyéni nézőpontot képviselnek, ezért nem feltétlenül segítenek a teljes igazság megismerésében, és nem is a kiegyensúlyozott tájékoztatás mintapéldái.

Google Watch

http://google-watch.org/

Rendszeresen karbantartott oldal számos oldalról illeti kritikával a Google szolgáltatásait, adatvédelmi szempontok, minőségi problémák, kvázi monopolhelyzetből adódó erőfölénnyel való visszeélés miatt. A cikkek érdekesek, és az átlagostól eltérő szempontok szerint mutatják be a cég szolgáltatásait, tulajdonosait, stb.

Google Watch Watch

http://google-watch-watch.org/

A Google Watch rövid, egyoldalas kritikája.

Archivált hozzászólások

The Story of Sergey Brin

2007. 02. 16. 07:18 · OldalGazda →

http://www.momentmag.com/Exclusive/2007/2007-02/200702-BrinFeature.html

How the Moscow-Born entrepreneur cofounded and changed the way the world searches

Google hírek minden mennyiségben

2007. 12. 15. 07:49 · OldalGazda →

Google-vel kapcsolatos híreket gyűjtő magyar nyelvű blog:

http://google-news.ablog.ro/

403 hiba

2008. 06. 06. 04:00 · Névtelen hozzászóló →

Jónapót! Lenne 1 kérdésem! Azért ide írom mivel semmi magyar google elérhetőséget nem találtam! Azt szeretném kérdezni, hogy miért van az, hogy a google fiókon belüli eszközök telepítése után nem tudom elérni a honlapom. A honlapommal nagyon sok időt foglakóztam, így nem szeretném azt hogy kárba menjen. A honlapra majdnem minden google eszközt használok! A legutóbbi eszköz a nyomkövetés volt aszem, aztán már nem is érem el a lapot. Kérem valaki aki tud segíteni az írjon nekem ide: krivak@citromail.hu –ra. Az oldal címe pedig: www.kgbweb.extra.hu Előre is köszönöm!

Szevasz

2008. 06. 06. 04:36 · Névtelen hozzászóló →

www nélkül működik. Nem tudom, hogy ez volt-e a kérdés.

403 hiba

2008. 06. 06. 04:41 · OldalGazda →

Fogalmam sincs, mire irányul a kérdésed. Próbáld meg elmagyarázni jobban. Köszi.

403 hiba

2008. 06. 06. 04:53 · Névtelen hozzászóló →

Értem. De sajnos ennél bonyolultabb a kérdésem!Az én gépemen nem tudom megnyitni a lapot, meg a szolgáltatómnál se megy. Másol viszont igen! Volt nálam már format c:/ is de nem megy, valami netes dolog lesz szerintem. Utoljára a google fiókomon belül ügyködtem, nyomkövetéssel próbálkoztam, azóta viszont nem is érem el a lapom. Beszéltem már az extra.hu val ők is azt mondták, hogy minden okés. Nem értem akkor nálam miért nem jó?! Köszönöm a gyors választ! Ha esetleg tud nekem segíteni, kérem segítsen. Előre is köszönöm

403 hiba

2008. 06. 06. 05:05 · OldalGazda →

nem tudom, mi köze lehet a kettő dolognak egymáshoz sajnos.

403 hiba

2008. 06. 06. 05:10 · Névtelen hozzászóló →

Még 1 kérdés lenne ha nem baj!?Ha a google fiókom törlöm,akkor törlök minden google szolgáltatást a honlapommal kapcsolatban?

Szevasz

2008. 06. 07. 02:36 · Névtelen hozzászóló →

biztos lehetsz benne, hogy a G szolgáltatásoknak semmi köze ehhez.

Hamis a baba

2008. 07. 17. 15:41 · Névtelen hozzászóló →

Szevasz OldalGazda!A Google keresővel kapcsolatos problémám a következő: Egy önálló (nem aldomain) névvel működő, az üzleti tevékenységemmel kapcsolatos honlapot évek óta építek, az ismert „trükkökkel” (kulcsszavak elhelyezése, gyakorlatilag folyamatos változtatgatások) a Google keresőben a fontos kifejezésekre igen jól „felhoztam”, az eredménnyel elégedett vagyok.A „site-n keres” módban kb. 250 oldaltalálat, illetve dokumentumtalálat adódik a weblap kapcsán.A probléma: az utóbbi időben ezeknek az oldaltalálatoknak némelyikén, az oldalt bemutató egy-két soros Google kivonaton olyan szöveg jelenik meg, aminek köze nincs a laphoz. Sőt, az itt feltüntett szókapcsolatokra rákeresve a honlap más oldalait is megnevezi hordozóként. Az így, részletekből összerakható szöveg kb. három „irodalmi hosszúságú” mondat. Az adott szövegrész teljesen idegen a honlapomtól, leginkább egy blog töredékének tűnik. Érdekes módon a szövegrész semmilyen töredéke más doménen nem szerepel a Google szerint. Ebben az a zavaró, hogy egyrészt ha valaki doménen keres, furcsa eredményeket kap, másrészt az idegen szöveg kifejezéseire hamis találat érkezik a lapom megnevezésével.(A biztonság kedvéért persze megnéztem az adott lapok forrását, persze köze nincs az adott szöveghez. És még egy észrevétel: A Google szkennelés nem egy időpontban történt az adott lapoknál, a tárolt változatokhoz többféle időpont tartozik.)Tanácsot kérek: várjak türelemmel, „majd elmúlik”, vagy van valami csatorna, ahol „szólni lehet”, vagy esetleg egy nem ismert támadási kísérlet eredménye a dolog?

Re:Hamis a baba

2008. 07. 18. 05:33 · OldalGazda →

Az oldal címének ismerete nélkül nem lehet válaszolni érdemben a kérdésedre, sajnos.

Hamis a baba 2.

2008. 07. 18. 09:51 · Névtelen hozzászóló →

Kedves OldalGazda!Igyekeztem elkerülni minden reklámszerű utalást.A kérdésre válaszolva: a „duplex adóvevő” kifejezés első G. találatáról van szó.Köszönettel: K.

Válasz

2008. 07. 18. 15:49 · Névtelen hozzászóló →

„Hamis a baba” Kérlek, az előző szakaszt töröld, itt is, a copy oldalról is.

A hamisan szereplő szöveg az alábbi:23 febr. 2008 …”rakétáimat az uniós csatlakozásunk évében elszállították. A játszóteret bekerítették, a padokat kicserélték, a betont gumiszonyeggel beborították. Már nem laktam abban a házban, épp anyámhoz érkeztem, amikor a munkások lángvágóval darabolták a sokat látott acél-lábakat. A szívem mélyén tudtam, hogy elkövetkezik ez a pillanat is; földbe gyökerezett lábbal néztem a rakéták agóniáját, de hogy ez történt ott és akkor, mégis meglepett. Amikor ott járok a téren, mindig gondolok rájuk. És Farkas Bercire meg Kubaszovra, a szomszéd srácokra, a házmesterre, a Trabantunkra, Zebulonra, aki nyilván összekacsintott éjjelente a rakétákkal és megbeszéltek egymással e planéta égi és földi dolgait. Hol lehetnek most? Jobb nekik? Aligha – felelem magamnak, aligha, hiszen elköltöztek darabokra bontva és nem önszántukból, mert az meg sem fordul a fejemben, hogy nem érezték jól magukat ebben a panelházaktól és ecetfáktól védett három évtizedben.” …Üdvözlettel: K

Re: Válasz

2008. 07. 21. 03:53 · OldalGazda →

Nem csak a Google, hanem a Yahoo! is kijelzi találatként a radioprofil.hu oldalt a fenti idézetre rákeresve, tehát az a szöveg biztosan ott volt az oldalon. Most nem láttam a HTML kódban, úgyhogy vagy már lekerült a szöveg az oldalról, vagy nem a HTML kódban található, hanem az oldalon levő Flash fájlban például. K biztosan jobban tudja 😉

Válasz

2008. 07. 21. 05:05 · hunvista →

Érdekes, hogy ezek a szavak egymás mellett sehol máshol nincsenek csak nálad. Azt javaslom, hogy készíts egy teljes mentést a webhelyről és próbáld benne keresni a szövegrészletet. Ha szerencséd van kesbe rálelhetsz, de az utf-8 miatt keresésnél ékezet nélküli részletet használj pl. „Farkas Bercire meg Kubaszovra”. Uedit vagy pspad megteszi, pspad esetében „Keresés > Keresés / Csere fájlokban”. Megadod a forrás könyvtárát kijelölöd, hogy az alkönyvtárakban is keressen. Ha semmi, akkor lőj egy mailt gugliéknak. Azt nézted, hogy gugli szerint már februárban ott volt a szöveg? Bug gyanús. Ha lesz valami fejlemény ird meg!

Köszönet

2008. 07. 21. 08:19 · Névtelen hozzászóló →

…a válaszokért. A rendelkezésemre álló szerkesztési és intellektuális lehetőség kimerül egy felhasználói admin felületben, a flash és egyéb műveletek egy weblapkészítő-szerverüzemeltető társaság munkája. Most megkérem Őket, nézzék meg az ügyet. Ha kapok tájékoztatást, átadom. Addig is köszönettel: K.u.i. Februárban nagy valószínűséggel nem volt rajta szöveg, legalábbis tartalomkivonatként biztosan nem.

Köszönet

2008. 07. 21. 08:31 · hunvista →

Nézd meg: http://www.google.hu/search?as_q=Farkas+Bercire+meg+Kubaszovra&hl=hu&num=10&btnG=Google+keres%C3%A9s&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=y&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=

Ezért gondolom, hogy bug lehet.Oldalgazda, nem tudom hogyan kell ide linket beilleszteni, elnézést ha a link kinyújtja a széleket.

Itt a vége

2008. 07. 21. 10:49 · Névtelen hozzászóló →

ennek a témakörnek, legalább is ezen a lapon. A következő üzenetet kaptam:”…Amiért megjelenik ez az idézet: a flash header-ben elhelyezett szöveg egy vers amit én követtem el. A cél nem az volt, hogy google találatot generáljon csupán dizájn funkciója volt, lévén nagyon apróbetűs.Ha nagyít jobb gomb zoom-mal a flash fejécen látni fogja a szöveget is bal szélen! Amikor ezt készítettem nem gondoltam rá hogy a g. olyan intelligens irányt vesz, hogy az swf fájlokat is letapogatja és találatot generál. Most már ezt is tudom.”Ezek szerint mintegy három éve létezik, csak a keresőmotorok fejlődtek azóta.A további történettel nem untatok senkit, köszönöm a hozzá(m)szólásokat, Üdvözlettel: K

Itt a vége

2008. 07. 21. 11:23 · OldalGazda →

Akkor bejött a tippem, amikor azt gondoltam, hogyha még mindig ott az oldaladon a szöveg, akkor az a Flash fájlban lesz. 🙂 További részleteket pedig a közelmúlt ezzel kapcsolatos eseményeiről a Flash jobb indexelése bejegyzésben olvashatsz.

Le lett tiltva a honlapom.

2009. 11. 10. 05:38 · Névtelen hozzászóló →

Üdv. Azzal kérdéssel fordulokide mert semmi magyar oldalt nem találtam a googlehoz.Letiltották a honlapomat,azt írja A(z) www.fabianhaza.hu címen működő webhelyről bejelentés érkezett, hogy támadó webhely, ezért a biztonsági beállítások alapján a böngésző a hozzáférést nem engedélyezi.Csak fényképek vannak fenn nem tom iért lehet akor támadó webhely még ha megirnák hogy esetleg merre található vagy mi tartalmazzamegköszönném. Email címem: szabolcs200@citromail.hu

re: le lett tiltva a honlapom

2009. 11. 10. 06:00 · OldalGazda →

A választ itt találhatod meg. Ha további kérdésed lenne, akkor javaslom ott tedd fel: https://www.oldalgazda.hu/wiki/web/spammerek-es-hackerek/bejelentett-tamado-webhely