Gigablast

március 9, 2005

Igéretes alternatív kereső program

http://gigablast.com

A szolgáltatás különösebb hírverés, óriásbefektetések nélkül működik, használhatósága (adatbázisának találatainak minősége) mégis az olyan mamutokéhoz mérhető, mint a Yahoo! kereső vagy az Live kereső. A kersőtechnológia igen hatékony, alacsony hardverigényű, ezért a saját keresőadatbázis építésében érdekelt vagy pl. metakeresőket üzemeltető cégek számára licenszelik a technológiát illetve a találatokat; ezért a cég nem a Találati rangsorokban megjelenített hirdetésekből szerzi bevételét.

Számtalan kézre álló, máshol (még) nem látott lehetőséget kínál fel, mint például a találati oldalak korábbi verzióinak megtekintése a Wayback Machine segítségével, vagy például a találati oldalak lecsupaszított, leegyszerűsített megjelenítése, mely PDA, okostelefon tulajdonosoknak vagy alacsony sávszélességen operálóknak lehet hasznos. Ha elégedetlenek vagyunk a Gigablast saját találataival, akkor közvetlen lehetőséget nyújt az összes mainstream keresőben való keresésre. Hátránya, hogy nem lehet kizárólag magyar nyelvű oldalakra leszűkíteni a keresést.

Keresőrobotja a GigaBot.

Regisztráció a Gigablast adatbázisába

Elvileg van regisztrációs oldal (http://gigablast.com/addurl), de gyakorlatilag nem mindig üzemel, ezért sokszor csak abban bízhatunk, hogy a GigaBot egyszercsak ránk talál, has sok/fontos Külső hivatkozás mutat oldalunkra.

A „Gigablast” című bejegyzést 2005. 03. 09. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások