SZTAKI Kereső

november 8, 2004

Egy magyar nyelven szótövező kereső

http://keres.sztaki.hu

Magyar fejlesztésű kulcsszavas kereső, jelenleg vélhetőleg tetszhalott állapotban. 2004 őszén jelent meg, ekkoriban újdonságként hatott, hogy a kereső korrekt Szótövezésre is képes volt. A rendszert a SZTAKI égisze alatt működő Adatbányászat és Webes Keresés Kutatócsoport fejlesztette tudományos kutatásai felhasználásával. A kereső sokáig a SZTAKI egyéb információs szolgáltatásaival együtt egységes felhasználói felületen jelent meg, (míg az origo el nem kezdte szponzorálni a szótár-szolgáltatásaikat). Hasonló felületről érhetőek el tehát a szótárak, az Online Plágiumkereső és Információs Portál, és a Láthatatlan webhez tartozó néhány adatbázisban kereső NDA@SZTAKI szolgáltatás.

Keresőrobotja a Computer_and_Automation_Research_Institute_Crawler néven jelentkezett be.

keres.sztaki.hu és más keresők

2007.június A kereső páréves működése alatt adatbázisának karbantartásához, növeléséhez szükséges erőforrások valószínűleg sosem álltak megfelelő szinten rendelkezésre, a találati oldalak mellett kijelzett dátumok ugyanis erről tanuskodnak: a beindekszelt weblapoknak általában csak meglehetősen régi, többhónapos verzióit tartotta nyilván a rendszer. A kereső egykoron fontos újítása sem számít már manapság akkora nóvumnak, ugyanis azóta már más keresők is képesek a magyar szavak Szótövezésére.

Regisztráció

Nem volt lehetséges külön URL-eket regisztrálni a keresőben; vagy rátalál weboldalunkra, vagy sem.

A „SZTAKI Kereső” című bejegyzést 2004. 11. 08. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások