Meg lehet-e élni csak az AdSense-ből?

március 16, 2007

Lehet-e üzleti modellt építeni az AdSense-re?

Külföldön más számos webmester kizárólagosan az olyan hirdetési rendszerekből él meg, mint az AdSense, azonban idehaza ez még nem általános.

Kérdés az is, hogy mennyire működőképes ez az üzleti modell a Made for AdSense oldala és az inkább a felhasználók igényei alapján fejleszett oldalak esetében.

A „Meg lehet-e élni csak az AdSense-ből?” című bejegyzést 2007. 03. 16. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2010. 12. 28., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Van aki mar abbol el meg?

2006. 08. 20. 04:15 · Névtelen hozzászóló →

Nemtudom van mar olyan akinek annyi az ADSENSE bevetele, hogy ebbol meg tudna elni, ha mast nem is csinalna?Ez eleg jo lenne, bar tervezni nagyon elore nem lehet ezzel se, mert akarhogy nezzuk lehetosegek jonnek, mennek.

Azert is kerdezem, magyarorszagon vannak-e esetleg olyanok akik mar a google reklamozasbol jol megelnek, illetve tisztes es folyamatos kiegeszito jovedelmuk van? Nem mintha szamitana, hiszen az, hogy en hogy jutok elobbre, csak tolem fug. Egyszeruen kivancsi vagyok, van mar aki e kore a lehetoseg kore alakitja a keresetet leginkabb.

Re: Re: Van aki mar abbol el meg?

2006. 08. 21. 05:32 · Névtelen hozzászóló →

Lehet, hogy van, aki ebből él meg (azért a napi húsz dollár már közelít egyfajta létminimumhoz :), viszont pl. nekem lenne egy pár ötletem, de azért nem feküdtem még rá a témára, mert amíg az AdSense lesz idehaza gyakorlatilag az egyetlen normális rendszer, addig túlságosan kiszámíthatatlannak tartom azt a fajta üzleti modellt.

„kiszámíthatatlannak tartom”

2006. 08. 21. 06:10 · Névtelen hozzászóló →

Igen, igazából az előző hozzászólás említi az igazi problémát. Lehet vele annyit keresni, hogy megélj, viszont nagyon kiszolgáltatott leszel egyetlen üzleti partnerrel szemben (aki ugyebár a Google).

A nulláról valószínűleg sokkal egyszerűbben, kényelmesebben fel lehet futtatni egy honlap bevétel-termelését AdSense-szel, mint egy láblécbe kirakott „Médiaajánlat”-tal; de egy olyan site, ami már kitermeli AdSense-ből a megélhetést, szerintem biztosan képes átállni a klasszikus hirdetők toborzására. (Értve ezalatt azt, hogy már van akkora látogatottsága, ismertsége, annyi tartalma, ami érdemi, eladható hirdetési felületté teszi.)

Ez pedig az összes többletkényelmetlenségével együtt sokkal kisebb kockázatot jelent, hiszen nem egyetlen bevételi forrástól függsz.

„kiszámíthatatlannak tartom”

2006. 08. 21. 06:18 · OldalGazda →

Azért van egy olyan műfaj, amit igazából nehezen is tudnék körülhatárolni, általában MFA, Made for AdSense jelzővel szokták illetni, de nem feltétlenül jelent azért Web Spam alapú AdWords arbitrázst, hanem pl. azt, hogy nem egy állandó, jól körülhatárolható olvasói bázisból szerzi a látogatóit, hanem a keresők felől érkező látogatókra alapoz. Nem tudom, hogy egy ilyen esetben mennyire lehet könnyű „hagyományos” hirdetéseket értékesíteni.

RE: „kiszámíthatatlannak tartom”

2006. 08. 21. 06:20 · OldalGazda →

ja, és az AdSense-szel pl. már az oldal felfutásának szakaszában is tudsz bevételeket termelni, míg a hagyományosabb hirdetők egy bizonyos látogatottság eléréséig tesznek rád.

Re: Oldalgazda

2006. 08. 21. 08:53 · Névtelen hozzászóló →

Az utóbbi ellenvetést nem értem, hiszen én pontosan ugyanezt állítottam.

Az előbbiről viszont azt gondolom, hogy lényegtelen, az olvasói bázis milyen forrásból jön – a keresők felől is érkezhet egy „jól körülhatárolható” olvasói kör.

Ha hirdetést szeretnél értékesíteni arra hivatkozva, hogy van x ezer egyedi látogatód naponta, akik egy adott – általad feldolgozott – téma iránt érdeklődnek, akkor a hirdető számára szerintem édesmindegy, hogy az x ezer látogató egy hardcore rajongói bázis, akiknek te vagy a nyitólapja, vagy a keresőkből érkezik nap mint nap újabb utánpótlás.

Kétségek: Google Adsense

2007. 03. 26. 02:57 · Névtelen hozzászóló →

Úgy vélem a Google Adsense -re nem igazán lehet építeni egy üzleti modelt. A tényleg kicsiknek egyáltalán nem éri meg, hiszen még a napi 1 USD sem fog nekik összejönni. Értem ezt azokra az oldalakra, amely látogatottsága pl. a napi 200-at sem éri el. A kicsit nagyobbak, amelyeket középkategóriának nevezünk, mármegérheti az Adsense, hiszen kényelmes. Nem kell a reklámozók után szaladgálniuk. A profi weboldalak esetében, ahol már valamilyen komolya szolgáltatás van a háttérben, a Google Adsense -nek, szintén nincs esélye. Hiszen ha az adott weboldal a reklámvilággal foglalkozik és a nagyok közé tartozik akkor jobban megéri nekik ha megfizetnek egy reklámmenedzsert, s a reklámot (webhelyet) a szokásos „borsos pénzért” adják el. Maradnak hát a középkategóriába tartozó oldalak. Azonban nekik sem életbiztosítás a Google Adsense-re építeni, hiszen a Google Inc. onnantól kezdve, hogy az accountodon összejött a 100 USD összeg,bármelyik pillanatban azt mondhatja, hogy „Too many invaild clicks” és hogy Neked meg kell értened ki vagy zárva a programból. Jogosan vetődhet fel a kérdés: egy Google Inc. -hez hasonló nagy cég, hogy tehet meg ilyet? Nincsenek ebből perek? Különösen USA-ban, ami a perek világa? Persze, hogy vannak! A bíróságok több millió dolláros pénzeket szívnak el a Google Inc. -től. Csak, hogy a Google -nek még így is megéri -;)A Google Inc. csak is a nagyon híres oldalakkal nem mer packázni. Pl. olyan blog-okkal ahol a napi látogatottság nyilvánvalóan 10,000 vagy még sokkal több. Az olyan oldalak valóban megtermelhetnek a gazdájuknak akár havi 7,000 USD összeget is. Viszont ezek az oldalak, saját hírességüknek köszönhetőenVÉDVE vannak. Ezeket a Google sose merné kizárni a programból. Azonban a kicsikkel, amit mi „középkategóriának” nevezünk, ahol a látogatottság 200 – 3000 között van, nos ezekkel a Google minden felelősség nélkül bármikor, bármit megtehet. S ha a Google Adsense „csalás ellenőrző” rutinjai mögött ténylegesen a jóságos és igazságos Google BOT „szinte már majdnem MI” állna, akkor nem is lenne semmi gond. Szinte minden tisztességes webmester megkapná a pénézt. Csak, hogy ezen rutin mögött a Google dolgozói állnak és ők döntenek, „nos akkor most csapjunk már a hasunkra és kit zárjunk ki?!”. Ha jól bele gondolunk ezek az intézkedések fontosak, hiszen manapság már jóval több a programra jelentkező webmester, mint a hírdetni vágyó cégek.

Szal szerintem Adsense -re nem érdemes építeni.

Nézőpont kérdése, hogy ki mennyiből él meg

2007. 04. 12. 15:20 · Névtelen hozzászóló →

Az, hogy meg lehet -e élni belől, az azért attól függ, hogy mennyit keresel vele… mert ha havi 3.000 dollárt, akkor a válaszom igen. Ha csak havi 20 dollárt, akkor természetesen nem.

Csak az AdSense-ből nem is kell megélni. Akinek jó oldalai és sok látogatója van, az sikerre viheti sokféleképpen, de az AdSense mindenképpen jó. Aki már kinőtte, az foglalkozik mással. Szerintem ilyen egyszerű.

ManiAc

elvileg meg lehet

2007. 04. 26. 07:25 · michael →

Én kb. 3 hónapja úgy döntöttem, hogy kilépek a taposómalomból, és a weboldalaimmal foglalkozom inkább. És azóta is ezt teszem, nem haltam éhen. Tehát azt mondom, hogy meg lehet élni belőle annak, akinek magas látogatottságú, és jól jövedelmező weboldalai vannak, és a hirdetések elhelyezését jól optimalizálja. De persze ki milyen életszinvonalhoz van hozzászokva.. Én mindenesetre nem panaszkodom, most a célom, hogy a megélésen felül tudjak sokat félretenni, és befektetni, hogyha kizárnak az AdSense csalás topicban említett csalók miatt, vagy megszűnik az AdSense, legyen mire építenem, ne kelljen visszamennem egy irodába. Bár az AdSensenek nagy előnye, hogy passzív jövedelmet nyújt, mellette lehet teljes-, vagy részmunkaidős állásba is dolgozni, és akkor már tényleg szinte havonta nyaralni mehet az ember. Szóval, egy nagy döntés az ember életében, hogy hajlandó-e beáldozni a munkahelyét, és a „biztos?” megélhetését, hogy ezzel foglalkozzon. Aki mer, az nyer.. De senkinek sem ajánlom, aki most kezdi, vagy nem tett szert már kb. havi 100 ezres bevételre, hogy ezt tegye, mert semmi sem garantálja a sikert.

Re: Kétségek: Google Adsense

2007. 04. 30. 06:55 · AdSenseTanacsado →

Kedves Megjelenítő!

Sajnálattal olvassuk bejegyzését, miszerint úgy gondolja, hogy az első 100 USA dollár kifizetése előtt zárolhatjuk a fiókokat. Több hasonló témájú e-mailt kaptunk már első kifizetés előtt, mikor a megjelenítő „önellenőrzést kér”, hogy megbizonyosodjon arról, valóban lesz kifizetés; illetve örömmel olvassuk a további e-maileket ugyanattól a megjelenítőtől, az első kifizetés kézhezvétele után. Szeretnénk megerősíteni, hogy amennyiben programszabályzatunknak megfelelően kezeli fiókját, semmi kétsége nem lehet afelől, hogy megkapja kifizetéseit – mind az első 100 USA dollár elérése után, mind a további bevételeinek megfelelően.

Re: Google Adsense Tanácsadó

2007. 08. 27. 03:35 · Névtelen hozzászóló →

Kedves Google Adsense Tanácsadó!Azért ez nem ilyen rózsaszín.Személy szerint eddig 2 kifizetést kaptam, rendre, ahogy az a nagykövben írva vagyon. Viszont fel vagyok készülve, hogy bármikor elvehetik ezt a szolgáltatást tőlem, mert annyi negatív dolgot olvasni az AdSense-ről azzal kapcsolatban, ahogy a megjelenítő ügyfeleket – már megbocsásson -, egyszerűen kidobják, mint a kutyát és fellebbezés esetén kiszúrják a szemét egy sablonválasszal.Nekem egyik barátomat rakták ki, aki minden szabályt betartott. Kicsit szégyellem magam, amiért én javasoltam neki a programban való részvételt. Azonban az Google talán elgondolkodhatna azon, hogy mit kezd azzal, hogy ennyi negatív dolog kering körülötte. Nem kellene talán átgondolni azt a politikát, hogy gyakorlatilag csalónak nevezi a több esetben ártatlan ügyfeleit és kizárja azokat??? Ha már olyan jó az a rendszer, akkor miért nem ignorizálja az invalid clickeket? Ha olyan jó a Google rendszer, akkor ezt is egyszerűen kiszűrhetné és levonhatná a keresett összegből, ahelyett hogy gyakorlatilag csalónak, bűnösnek nevevezi az ügyfeleit. Teljes mértékben egyezek a „Kétségek” hozzászólásban leírtakkal. Demoklész kardja minden kishal felett ott lebeg. Számtalan példa van rá. Ha jó lenne a rendszer, SOHA senkit (még a csalási szándékkal nekiindulókat) sem kellene kizárni a programból, mivel a csalók nem tehetnének anyagi haszonra szert. A Google Adsense „titkos recept” alapján működő rendszere viszont rossz! Ha velem egyszer megtörténik a kizárás (márpedig a RENGETEG tapasztalat alapján benne van a pakliban), akkor tudni fogom, hogy ki a csaló…

Re: Google Adsense Tanácsadó

2007. 08. 27. 05:49 · Névtelen hozzászóló →

Huh de kemény vagy!A barátodnak lett valami kára, azzal, hogy használta az AdSense-t?Neked (vagy bárkinek) lett belőle károd???

Ha nem vagy elégedett a Google-val keress más hirdetőt az oldaladra. Vannak sokkal jobban fizető hirdetők …persze ha csak a Google áll veled szóba az oldalad forgalma alapján…

kár a vitáért

2007. 08. 27. 05:59 · Névtelen hozzászóló →

Emberek! Kár ezen vitázni. Engem is kizártak, semmit nem csaltam, tudom. Újra regisztráltam más névvel és azóta is (több, mint 1 éve) megy az adsense ugyanazon az oldalon, 2 havonta csekket is kapok. Szóval ugyanaz az oldal, ugyanaz a téma, ugyanaz az átlagos kattintás és mégsem zártak ki új néven. Úgyhogy biztosan van hiba az adsense-ben. Majd, ha egyszer a hőzöngők közül ok nélkül kizárnak valakit, akkor kíváncsi leszek, hogy mit fog szólni. Szóval lehet bármit mondani a kizártakra, amíg bent vagy az adsense-ben, de ha egyszer átkerülsz a másik partra, akkor már más lesz a véleményed.Ja és kára származik belőle az embernek, mivel SOHA többé nem regelhet az adsense-be.Tudom, hogy vannak csalók, pár már említésre került itt a fórumon. Nézzetek csak körül Joomla közeli fórumokon, egész klikkcsaló csapatok alakultak, vagy ott van a zsebpénz fóruma. Tudjátok, hogy ott mit jelent a „say hello”? Na őket kéne kizárni!

re: kár a vitáért

2007. 08. 27. 07:28 · Névtelen hozzászóló →

A csalókat ki kell zárni! Nem is ezzel vitatkozok …illetve egyáltalán nem akarok vitatkozni. Csak az idegesít amikor a Google-t úgy szidják, mintha írásos szerződésben, pénz ellenében tett volna igéretet jó fizetésre. Azzal dolgozol együtt akivel akarsz. Ha a Google nem tetszik, akkor ne használd.

..te is újar regeltél 🙂

A csalókat meg jogilag is büntetni kellene. Nulla a felelőség érzetük. Ha hirdető lennék még meg is verném őket :o)

re: kár a vitáért

2007. 08. 27. 07:35 · Névtelen hozzászóló →

jah! még valami: A google kitalált egy jó dolgot, amit bárki használhat, jövedelmet és lehetőséget biztosít az embereknek.

Nem őt kellene szidni, vagy nem ő ellene kellene morgolódni. A csalók miatt van az egész. Tessék őket vádolni, ne azt aki kitalált egy jó dolgot. vonatkozik ez az élet más területére is.

A csalásokat kell megszüntetni. Sokmindennek a bűnözés az akadálya. Jó kezdeményezések ezen buknak meg.

kizárás

2007. 08. 27. 09:33 · Névtelen hozzászóló →

Érdekes, mindenkit ártatlanul zárnak ki, ezeket mindig mosolyogva olvasom. Több fórumon is írták, hogy „na jó, azért megkértem a haverjaim, hogy kattintsanak párat”. Engem, és kb. fél tucat webmester ismerősöm még nem zártak ki, soha nem is volt gond velünk, de tudom, hogy én, meg ők is, mindent betartanak, folyamatosan olvasssuk az Inside AdSense blogot, stb.

kizárás…. az ellen nem véd!

2007. 08. 27. 09:46 · Névtelen hozzászóló →

„folyamatosan olvasssuk az Inside AdSense blogot, stb.” – az nem fog megvédeni semmitől.Én is olvasom a webnit, attól még simán kizárhatnak.Talán egy valami azért segíthet: kontaktot tartani emailben az adsense csapattal. Ha pl van valami új reklámelhelyezési ötletem, akkor mindig meg szoktam kérdezni őket, hogy mehet -e? (érts: jó helyen van -e, nem túl megtévesztő, stb.) Ha rábólintanak, akkor tudom, hogy nem lehet bajom belőle.

Kizárás

2010. 12. 28. 07:54 · Névtelen hozzászóló →

Engem még soha nem zártak ki de azt viszont tapasztalom, hogy ha az oldal eléri a 3 as pagerank et és netén a napi 5 euró bevételt, azonnal visszavág (hetekig) 1 vagy 2 es pagerank re és megmagyarázhatatlan módon 1-2 euró lesz a bevétel. Azt ne mondja senki hogy ha 1 hónapig mindn nap 4-5-6 euró a bevétel utána egyszerűen „magától” visszaesik 0,5-1 euróra.