Oldalak létrehozása csak a hirdetések kedvéért?

március 15, 2007

Mi a fontosabb: a minőség, vagy a bevételek?

Az AdSense hirdetési rendszer jövedelmezőképességét jól jelzi az olyan oldalak megjelenése, melyek létrejöttét nem elsősorban egy felhasználói igény magas szintű kielégítése, hanem az oldal létrehozásával járó reklámbevételek motiválják. Ezen a spektrumon az egyik végletet a Made for AdSense oldalak, a másik végletet pedig a hirdetés nélküli oldalak állnak.

Van aki azt mondja, hogy csináljunk egy olyan oldalt, ami sok bevételt hoz az AdSense-ből, van aki meg azt mondja, hogy van valami, amivel szeretek foglalkozni, csináljunk róla oldalt, ha jön némi AdSense bevétel, akkor jó, de ha nem, akkor sem dőlök a kardomba, mert egy oldal még számtalan egyéb módon hozhat bevételt (munkát) számomra.

A „Oldalak létrehozása csak a hirdetések kedvéért?” című bejegyzést 2007. 03. 15. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 06. 25., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Tartalmi help

2006. 11. 22. 10:47 · Névtelen hozzászóló →

Bar en angol nyelvu oldalakkal meg csak most kezdek kiserletezgetni, ugy gondolom, hogy alapvetoen nagyobb lehetosegei vannak az ilyen lapoknak, mint a magyaroknak.

(Nem kell erteni a vallashoz ahhoz, hogy vallasrol szolo oldalt csinalj. Az oldalkeszites nem feltetlenul jelenti azt, hogy neked irnod kell a vallasrol.)

Tartalmi help

2006. 11. 22. 10:53 · Névtelen hozzászóló →

ok. mondjuk készítek a tengerimalacaimról egy fan oldalt (vagy belőlük 4 :-D) Nos mit érek el vele ha nincs látogatóm? Azt hogy bevételem sincs mert a kutyát sem érdekli.

Maj divat az egzotikus állatokban van. Olyan oldal mégsem csinálhatok ami egzotikus állatokról szól, mert még rámfogják hogy buzdítom az embereket hogy szerezzenek ilyenfajta állatokat.

Az a google trendy izé, meg ugyanaz mit az adwords kulcsszókereső. Ez eddíg nekem semmit sem segített

2006. 11. 22. 11:16 · Névtelen hozzászóló →

Igen, szerintem is a tartalomra kell koncentrálni. Ezt viszont nem fogod tudni úgy csinálni, hogy egyszerre próbálsz 5-6 másik jellegű oldalt is csinálni. Anno én úgy indítottam be az oldalamat, hogy semmi reklám nem volt rajta, sőt nem is gondoltam, hogy valaha lesz rajta. Pusztán azért mert a téma megszállottja vagyok és azt akartam, hogy a hozzám hasonló többi megszállott tudjon hol fórumozni, mert ahol eddig tették az nem volt vmi kényelmes. Aztán véletlenül rátaláltam az adsense-re és adódott, hogy ki kellene próbálni az oldalamon (két oldalam van és volt már akkor is, de csak az egyik működik). A témából adódik, hogy nincs nagy látogatottságom és így napi 100 dolláros bevételem sem. Mivel nem a pénzkeresés a lényeg ott, így ez nem zavar. Az oldalt akkor is fenntartanám ha nem lenne adsense, így viszont minden bevétel amit az oldal termel „bónusz” és ha annyi összejön, hogy az oldal éves költségeit fedezi akkor már megérte kiraknom a reklámot.

Re: Téma help

2006. 11. 22. 14:21 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem nagyon ócska ötlet kifejezetten AdSense-hez site-ot gyártani.

A látogatottság az alapvető fontosságú ahhoz, hogy stabil(!), hosszútávú érdemi bevételed legyen, nem a jól fizető kulcsszó.

Namármost, ha nem bűnözöl (mint az indiai AdSense-kattintgatókat toborzó szélhámosok), és nem vagy vérprofi (+ félig-meddig etikátlan) keresőoptimalizáló, akkor hosszabb távon látogatottságod csak azon a weboldalon lesz, amit lelkesedéssel és sok befektetett munkával csinálsz. (Szarul hangzik, mi? Dolgozni is kell???)

Próbálj meg egy olyan témát találni, amiben van üzleti potenciál (tehát pl. nem a kvazárokról szól), de nem is tapossák le egymást a pénzhajhász konkurensek (pl. idegenforgalom, internetes munka, szex, mp3). Legyen valami jó középút.

Nem baj, ha nem értesz hozzá, elég, ha érdekel annyira, hogy beletanulj, utánaolvass. Aztán kezdj el tartalmat gyártani, ötleteket keresni.

Közelítsd meg a témát más oldalról, mint a többi weblap (legyél szókimondóbb, vesézz ki valami elhanyagoltabb részletet, készíts rendszeres elemzéseket, termékteszteket, kritikákat stb.); csinálj valami – nem feltétlenül bonyolult – online szolgáltatást, amit mások még nem, vagy nem túl jól (egy átfogóbb adatbázist, hírgyűjteményt, teszteket); tegyél bele egy kis jópofa pluszt (játék, rejtvény, verseny, fotók, rajzok).

Az sem probléma, ha nem kiugróan eredetibb, jobb a többi hasonló oldalnál – elég, ha ugyanolyan jó, csak jobban optimalizálod 🙂

Ha viszont az első pillanattól kezdve csak a pénzen jár az eszed, és dollárjel vibrál a szemgolyóid helyén, úgysem viszed sokra. Mindannyian találkozunk rengeteg üres, érdektelen, tartalmatlan, szív és lélek nélkül csinált, de rögtön minden lehetséges hirdetéssel telepakolt site-tal. Nincs látogatottságuk. Sehol nincsenek a Google-ban. Az ilyet rövid idő után a gazdája is magára hagyja.

Valós problémát az jelenthet, ha a közhelyes divattémákon kívül igazán semmi nem érdekel, igazán semmihez nem értesz, és igazán semmibe nem vagy hajlandó időt és energiát fektetni. Úgy viszont nehéz jó weblapot csinálni.

[prédikáció vége]

Re: Téma help

2006. 11. 22. 14:23 · Névtelen hozzászóló →

Ha mindenkepp a penz miatt csinalod, akkor az a lenyeg, hogy jo draga reklamjaid legyenek, a latogatok meg is lehet venni 🙂 last AdWords

Psimagan

Téma help

2006. 11. 22. 14:35 · Névtelen hozzászóló →

Nos lenne pár ötletem amit szívesen meg is csinálnék, csak már sok ilyen oldal van. Újat nem hiszem hogy tudnék mondani. A drága reklámok csak angol nyelvű oldalon jellenek csak meg.

Jó hozzáállás, de most szerintem nem azon van a hangsúly hogy engem mi érdekel, hanem azon hogy mást mi. Mint már mondtam hiába csinálok a tengerimalacokról szoló oldalt ha ez a téma csak 10 embert érint, mert a többi 1 millió útálja az állatokat.

Vagy hiába csinálok játékleíró oldalt, mivel ebből már van vagy 1000 ami már 5 éve működik és több infot tud szolgálni mint én. Sok téma van ami érdekel, de a többsége olyan amit már megvalósítottak, akkor meg mi értelme?? miért csináljak ugyanabba a témába 1001. weboldalt, a kutya sem fog ránézni.

Még egyszer Re: Téma help

2006. 11. 22. 17:03 · Névtelen hozzászóló →

Kár, hogy csak olvasod, de fel nem fogod a lényegét annak, amit leírtam. Témában a középutat javasoltam a színtisztán hobbi és a színtisztán biznisz között, erre te: „nem azon van a hangsúly hogy engem mi érdekel, hanem azon hogy mást mi”

Milyen hozzáállás az, hogy „hiába csinálok”, „miért csináljak”, „mi értelme”? Azok beszélnek így, akik örökké azon rinyálnak, hogy bezzeg régen mennyi lehetőség volt, de ma már semmi… És aztán persze vakon elmennek az aktuális lehetőségek mellett.

Ami „5 éve működik”, nyilvánvalóan „több infot tud szolgál[tat]ni”, mint te. Mégis mit gondoltál? Hogy csettintesz egyet, és tiéd egy adott téma legfaszább weblapja? Hát igen, azon a részleten nagyvonalúan átsiklottál, hogy dolgozni is kéne érte. Az bizony sok embernek büdös.

Bár mindegy, a hozzád hasonlók nem is érdemlik meg, hogy pénzt keressenek egy weblappal.

2007. 03. 16. 05:07 · Névtelen hozzászóló →

„felhasználói igény magas szintű létrehozása” – gondolom inkább „kielégítése”

2007. 03. 16. 06:45 · OldalGazda →

Köszi, a javítást! Eléggé nagy meló lesz szétszortírozni, a hozzászólásokat, meg rendszerezni, meg kitörölni az aktualitását vesztetteket, stb., úgyhogy a jövő hét végéig még sűrűn előfordulhatnak hasonló sületlenségek az AdSense szekció bejegyzései között.. 🙂

Miért ne?

2009. 06. 21. 09:42 · Névtelen hozzászóló →

Nem értem, hogy mi a probléma azzal, ha valaki csupán azért hoz létre weboldalakat, hogy pénzt keressen velük? Akár Adsense-szel, akár más partnerprogrammal. Ha ért hozzá, akkor azt is tudnia kell, hogy hasznos információkat közöljön rajta, nem pedig üres oldalakat hozzon létre.

Én legalábbis így látom. Kiválasztok egy témát és azt körüljárom több oldalról. Írok róla legalább 10 cikket más-más megközelítésből (értsd: kapcsolódó kulcsszóval) és, akit ez érdekel, az elolvassa, és ha van mellette olyan reklám, ami érdekli, akkor rákkattint.Tartalomnak lenni kell, a semmiről meg nem lehet írni 500-600 szót. Tehát utána kell néznem.

Az is segítség egy érdeklődőnek, ha mindezeket az információkat nem 20 webhelyről kell összeszednie, hanem egy helyen megtalálja őket.

re:Miért ne?

2009. 06. 21. 10:21 · Névtelen hozzászóló →

Azért én kiváncsi lennék, hogy a web hány százaléka az amit nem másolt, tanult, lopott valaki valahonnan, vagy nem leírja valami már létrehozottról a véleményét, vagy fordítja, katalogizálja stb.Én úgy kb 2-3 százalékra becsülném.

Az összes televízió, nyomtatott sajtó, rádió is csak másolás.Persze lehet, hogy a tv2 vagy az rtlklub tulajdonosai népművelési szándékkal vagy merő szívjóságból muködtetik a csatornákat, de szerintem azért egy picit a pénz is közrejátszik.Mellesleg az összes sajtó reklámból él, és fizet az alkalmazottaknak. Ott ez miért nem baj? Vagy ott is az?

Azt is szeretem, ha valamilyen vállalkozó szellemi, netán művészi termékére azt mondják, hogy csak a pénzért csinálja.Nahát…. akkor holnaptól dolgozzanak ingyen a szupermarketekben, az államigazgatásban, a szerelősorokon, a pékségekben, ne pénzért… mert ez tényleg gusztustalan!

Mindenki abból él, amiből tud

2009. 06. 21. 12:32 · Névtelen hozzászóló →

Szerintem az ilyen oldalakban az a lényeg, hogy akkor fizetnek neked egyre többet, ha az adott hirdetésekre egyre többen kattintanak. Ezért aztán neked is érdeked, hogy az oldal tartalma valakit(kiket) komolyan érdekeljen, frissüljön és igazi tartalmat szolgáltasson. Szerintem a Google Adsene szolgáltatás a Google Adwordsnek egy baromi jó párja, az Adowrdsnek Te fizetsz, az Adsene neked fizet. Amelyik oldal nem megfelelő, az hosszabb távon úgy is kibukik, amelyik pedig okés, az nem hogy életképes, hanem még bevételt is hozhat. Szerintem a Googlenek elég jó szolgáltatásai vannak, főleg, hogy nem régen a webtárhely szolgáltatóm jóvoltából ingyen kampányolhattam.

Ez miért?

2009. 06. 23. 08:58 · Névtelen hozzászóló →

binggates.comA hirdetés vagy értékes domain?

re:Ez miért?

2009. 06. 23. 09:31 · Névtelen hozzászóló →

Ebben mi lenne az „értékes domain” ?

Pár hetes, magyarországi szerverfarmon fenntartott, tartalom nélküli oldal, csak nagy fantáziával (értsd: bármi lehetne helyette) hasznosítható domain névvel.

Örülhet ha nem hajítja ki a gugli az adsense-ből!

Persze tréfának nem rossz 😉

re:Ez miért?

2009. 06. 23. 10:27 · Névtelen hozzászóló →

Miért hajítaná ki? Adsense hirdetések hiba oldalakon, parkoltatott domaineken is megjelenhetnek. Már nem tartalomfüggő az adsense.

re:Ez miért?

2009. 06. 23. 12:38 · Névtelen hozzászóló →

Meggyőztél…

De azért még nem értékes…