Szabadszavas keresők

december 1, 2004

Információkeresés kulcsszavak alapján

A Szabadszavas keresők technológiának lényege, hogy lehetővé teszi a beindekszelt információhalmazban (Pl. weboldalak, képek, stb.) a Kulcsszavak, Kereső-kifejezések alapján történő keresést. A szabadszavas keresők a Céltudatosan kereső felhasználók által messze leggyakrabban használt keresési formát jelentik.

A szabadszavas keresők minőségét elsősorban a Kereső-adatbázisok mérete, az adatbázisok frissessége és a Találati rangsor Rangsorolásának minősége határozza meg. Emellett olyan szolgáltatásokkal is segíthetik a keresést, mint a Klaszterezés

Az internetes keresés másik gyakori formája a Tematikus katalógusok segítségével történő keresés.

Nemzetközi szabadszavas kereső programok

Manapság már csak pár cég rendelkezik annyi erõforrással, hogy a rengeteg weboldalon található tartalomról kielégítõ méretû és rendszeresen aktualizált adatbázist tarthasson fel. (Becslések szerint a Google Inc. mintegy 250.000 PC-t futtat!) Nemzetközi viszonylatban Fontos keresőknek tartják a Google kereső, Yahoo! kereső, MSN kereső, Ask.com szabadszavas keresőit. A négy nagy mellett említésre méltó még a Gigablast vagy a Wisenut keresõje is.

Metakeresők

Metakeresőnek hívják az olyan keresőszolgáltatást, ami több kereső találatait összegzi; a Találati rangsorat több kereső találata alapján állítja össze, tehát nem saját adatbázisból dolgozik. (Hasonló hangzása ellenére semmi köze a Meta tagokhoz, tehát a Meta tagokat nem a Metakeresők miatt találták ki.) A metakeresőket akkor érdemes használni, ha szükség van az egyes metakeresõk plusz szolgáltatásaira, mint például a Klaszterezés: a Clusty nevű metakereső a különböző keresőkből származó találatokat csoportokba is rendezi.

Magyar keresőszolgáltatások

A magyar nyelvû keresés esetén kapásból kiesik az Ask.com illetve mindkét említett feltörelvõ keresõ (Gigablast,Wisenut), mivel se magyar nyelvû keresõfelületük nincs, se magyar nyelvre nem lehet leszûkíteni a keresést. A Google kereső és az MSN Kereső saját oldalain nyújtja mindezt, míg a Yahoo! kereső keresõtechnológiája csak a vizsla24.hu oldalon érhetõ el magyar nyelven. A saját fejlesztésû a Magyar nyelvet figyelembe vevő keresést megvalósító oldalak közül a két legrégebben mûködõ szolgáltatás közül az egyik, a goliat.hu élőhalott zombioldallá vált; míg a másik oldal, a heureka.hu használhatóságát is lekörözi sok újabb fejlesztésű rendszer, mint pl. a tango.hu, vagy a kurzor.hu, melyek jobb találatokat és érdekesebb szolgáltatásokat nyújtanak. Sajnos azonban egyik magyar feljlesztésű oldal sem közelíti meg a Fontos keresők használhatóságát, kivéve talán a 2005 végén indult új keresőt, a tango.hu-t.

Melyik a legjobb kereső?

Az egyes keresõk használhatóságának részletesebb vizsgálata megtalálható a Keresők összehasonlítása fejezetben, mely segít megválaszolni, hogy melyik a legjobb kereső a magyar weblapok tekintetében

Melyik keresőt érdemes használni?

  • Ha tudod, hogy mit keresel, akkor élj a Google kereső és a startlap.hu szolgáltatásaival. Ha itt nem találtál rá a keresett információra, akkor próbáld meg a Yahoo! keresővel vagy az MSN keresővel.
  • Ha böngészni szeretnél, akkor érdekesek lehetnek még a tango.hu és a kurzor.hu találati listái is.
  • Ha oldalad látogatottságát szeretnéd növelni, akkor elsősorban arra figyelj oda, hogy hogyan szerepel oldalad a Google találatai között, illetve hogy hány és milyen látogatottságú startlap oldalról mutat rád link. Másodsorban pedig a Kurzor és a Tangó találati eredményeire figyelj.

További témák

A Tematikus katalógusok bemutatása mellett még szó esik még a Kereső rendszerek működése'éről és a Keresők egyéb felhasználási területeiről is.

A „Szabadszavas keresők” című bejegyzést 2004. 12. 01. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 12. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Re: HotelMesh.com

2006. 08. 18. 03:46 · OldalGazda →

Ha linkjeid számát szeretnéd szaporítani, akkor az a minimális elvárás, hogy a megfelelő témájú oldalhoz szóljál hozzá. Mivel egyik sem szabadszavas kereső, ezért törlöm.

The Top 100 Alternative Search Engines

2007. 01. 30. 03:41 · Névtelen hozzászóló →

http://www.readwriteweb.com/archives/top_100_alternative_search_engines.php

Összefoglaló cikk és lista a szerző által legjobbnak ítélt 100 alternatív keresőszolgáltatásról.

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 03:51 · Zsolti →

Használta már valaki a webtelefonkonyv.hu-t? Az oldalamra érkező találatoknál a top 10-ben van lassan 2 hete, előtte mégcsak nem is hallottam róla. Viszont a legfontosabb kulcsszavaimmal nem találtam meg a keresőjével az oldalam. Én nem jöttem rá, hogy mire jó ez a webtelefonkonyv. Másoknak vannak tapasztalatai?

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 04:40 · Névtelen hozzászóló →

Nem hallottam róla..de hogy lehet egyáltalán a találatok közé kerülni?Szinte csak egy keresőből áll az oldal első ránézésre..

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 04:56 · Zsolti →

Hát ezaz, én sem értek belőle semmit. Csak a lapom statisztikájába belekerült egy ideje és elég magas helyen. Ezért gondoltam, hogy megnézem, mi is ez, de nem jutottam 1-ről 2-re.

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 05:57 · Névtelen hozzászóló →

Ezt találtam róla, de ez se mond sokat.. megaport.hu/portal/review.php?sid=23249

Re:webtelefonkonyv

2007. 07. 21. 16:22 · OldalGazda →

Figyelj, és az nem lehet esetleg, hogy valaki úgy látogatja az oldalad, hogy Referrer-ként ezt a webtelefonkönyvet állítja be a böngészőjében? Nem lehet esetleg, hogy ezt valami robot csinálja esetleg, ami adatot gyűjt az oldaladról, aminek vagy a Referrer spam miatt vagy nem amiatt azt állították be, hogy azt mondja a referrerben, hogy ő márpedig erről a webtelefonkönyvről jött?

analyzer

2007. 08. 07. 02:34 · Névtelen hozzászóló →

Úgylátszik mostanában vannak érdekes látogatói másnak is. Nekem ő a 3. legjobb referrer oldalam: online-utility.org/webmaster/backlink_anchor_analyzer.Kétlem, hogy valós ember lenne mögötte. Cirka 2-3 hete bukkant fel a statisztikámban, azóta dobogós helyen van.

analyzer

2007. 08. 07. 04:20 · OldalGazda →

Ez egy online eszköz, amivel egy domainra mutató Linkre rakott kulcsszavakat lehet elemezni. Valószínűleg olyasvalaki használta, akire hivatkozol.

analyzer

2007. 08. 07. 04:31 · Névtelen hozzászóló →

Köszi! Csak fura volt, hogy közel 200 találat érkezett erről a helyről. 🙂

Wikia Search alpha verzió

2008. 01. 07. 11:15 · OldalGazda →

http://alpha.search.wikia.com/

Bejelentették ( http://search.wikia.com/wiki/Search_Wikia ) a találati rangsorok wiki-szerű gazdagítását és finomítását előmozdító kereső alfa verzióját. Mivel ez az újszerű keresőrendszer a felhasználók nagyszámú visszajelzése alapján lehet csak használható és sikeres, ezért értelemszerűen még csak próbálgatni lehet, használni nem érdemes. Lesznek majd felhasználók által írt mini cikkek a találati listák élén, meg lehet vitát nyitni a találati rangsorról. Például a http://re.search.wikia.com/search#obama címen vagy az "obama" linkre keresve már megfigyelhetjük, hogy néz ki egy ilyen mini cikk, plusz már egy, a rangsort vitató bejegyzés is született ("miért van olyan sok japán találat a listában?")

új shortcut icon

2008. 05. 30. 04:49 · Névtelen hozzászóló →

Nem tudom hova lenne érdemes beírni, legfeljebb majd OldalGazda átrakja.

Tehát: Érdekes shortcut icon fogadott ma reggel a Goggle összes szolgáltatásán. Persze Ez Ie felhasználóknak nem nagyon tűnik fel.

új shortcut icon

2008. 05. 30. 08:06 · OldalGazda →

Igen, köszi, nekem is feltűnt ma reggel, hogy a nagy G helyett most már csak kis g van :). Bővebben itt is írnak róla: http://blogoscoped.com/archive/2008-05-30-n48.html

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 12:45 · Névtelen hozzászóló →

"Persze Ez Ie felhasználóknak nem nagyon tűnik fel."

Miért is?

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 13:07 · ElMundo →

Mert míg (pl.) a Mozilla a címsorban, ill a könyvjelzőkben megjeleníti a shortcut icon-t ld.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Favicon , addíg az Internet Explorer (szegény kis tudatlan :D) ügyet sem vet annak létére, kvázi sehol nem látszik.

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 13:55 · Névtelen hozzászóló →

Az IE 7-es verziójában ugyan úgy megjelennek az iconok a címsorban. (kvázi látszik :D)

...

2008. 05. 30. 14:45 · Névtelen hozzászóló →

: így megadva az Ie 7 sem mutatja (lásd ez az oldal). így valóban mutatja az IE7, úgyhogy igazad van! Nem voltam elég körültekintő, ill. ie használatára csak új oldal írásakor "vetemedek".

...

2008. 05. 30. 14:49 · Névtelen hozzászóló →

1.: <link rel_="shortcut icon" type="image/x-icon" href_="favicon.ico">2.: <link rel_="shortcut icon" href="transparent.ico">